perjantai 26. joulukuuta 2008

Illuusio hyvinvoinnista

Päivästä toiseen media syöttää meille uusia ajatuksia, ideoita ja mielipiteitä erilaisissa muodoissa, kuten kuvina, videoina tai ääninä. Kaikkialla minne ikinä menemmekin meidät pakotetaan imemään itseemme valtava määrä tietoa.

Tätä me emme kuitenkaan usko, vaan kuvittelemme että media pitää sisältöään tarjolla meille, ikään kuin meillä olisi mahdollisuus suodattaa, ottaa tai olla ottamatta. Tämä on kuitenkin harhaa.

Ideat, ajatukset ja mielipiteet joita vastaanotamme jatkuvalla syötöllä eivät ole omiamme - me vain kuvittelemme niin.
Olemme modernin tietoyhteiskunnan orjuuttama joukko individuaaleja , joilta puuttuu kyky itsenäiseen ajatteluun ja toimimiseen.

Bossin merkki on se, mikä tekee ohuesta 80 euroa maksavasta paidastasi hyvän ostoksen ja Puman logo kuluneiden kenkiesi pohjassa saa sinut unohtamaan rakkulat kantapäissäsi - olethan sentään trendikäs.

Aina niin mukavuudenhaluiset nuoret ovat nyt valmiit uhraamaan kaiken aikansa, mukavuutensa ja lopulta koko elämänsä näyttääkseen siltä, miltä Tommy Hilfiger, Armani Grigori tai joku muu hinttimuotisuunnittelija haluaa heidän näyttävän.

Markkinatalous lyö vasten kasvoja.

Mitä enemmän muotihuonekkaluja omistat ja mitä enemmän Calvin Kleinin boksereita sinulla on Ikean kevätmallistoon kuuluvassa vaatekaapissasi - sitä parempi ihminen olet.

Vaikka aivomme sanovatkin meille, että tämä ei pidä paikkaansa - on järjestelmä jonka sisällä olemme loukussa hoitanut hommansa. Se pitää meidät elossa vain jos olemme sille hyödyksi.

Perheet hajoitetaan jo varhain ja pahaa aavistamattomat lapset joutuvat kasvamaan joko isättöminä tai äidittöminä - ei ihme, että veri vetää kaduille. Fiksu valintahan se on lapselta paeta juoppofaijan ja nistimutsin riitoja selvittelemästä kadulle. Siellä odottaakin uusi perhe ja uudet ongelmat. Paha maailma.

Mutta juuri tämä on modernin yhteiskuntamme kannalta optimaali. Nythän huonommista lähtökohdista ponnistavat yksilöt hoitavat itse itsensä pois järjestelmän jaloista, joko alkoholilla ja muilla päihteillä tai vain ajautumalla väärään seuraan.
Samalla kun paremman pohjan omaavat potentiaaliset järjestelmän rakentajat pääsevät innoissaan etenemään kohti monimutkaisen yhteiskuntamme syövereitä vain huomatakseen että järjestelmä, minkä rakentamiselle he ovat koko elämänsä pyhittäneet ei palvelekkaan heitä, vaan itseään ja omia etujaan.

3 kommenttia: