tiistai 30. joulukuuta 2008

Anarkia ja anarkismi - mitä ihmettä?

Anarkismi on poliittinen teoria, josta on aikojen saatossa levitetty niin tarkoituksellisesti, kuin tarkoituksettomasti eniten vääriä väittämiä. Enimmäkseen ihmiset kuvittelevat sanan "anarkia" tarkoittavan joko yleistä kaaosta, järjestyksen puutetta tai tilannetta, jossa kaikki sotivat kaikkia vastaan. Todellisuudessa asia on täysin päinvastainen.

Hälventääkseni ennakko- ja väärinkäsitysten vaikutusta, koen viisaaksi selvittää ensin, mitä anarkismi ei ole.
Vastoin yleisiä harhaluuloja, anarkia ja anarkismi ei missään nimessä tarkoita nihilismiä (kaikkien sotimista kaikkien kanssa), kaaosta, kommunismia, "absoluuttista vapautta", puoliuskonnollista satanismiin verrattavaa toimintaa, ääriliberalismia, utopiaa tai "vahvemman oikeutta".
Paikkansapitämätön on myös väite, jonka mukaan anarkismi ja anarkia tarkoittaisivat tuhoavaa ja väkivaltaista valtion ja hallitsijoiden vastustamista, ilman niitä korvaavia vaihtoehtoja.

Anarkia käsitteenä

Sana "anarkia" tulee kreikan kielestä. Etuliite "an" tarkoittaa kieltämistä tai puuttumista ja sana "archos" tarkoittaa ( tässä kontekstissa ) hallitsijaa, hallitsemista, valtaa, käskijää, auktoriteettia.
Näinollen tarkoittaa anarkia hallituksen, hallitsemisen ja vallan kieltämistä - poissaoloa.

Useimpien käsitys anarkiasta ja anarkismista jääkin vain sanan kieliopillisen ymmärtämisen tasolle, vaikka todellisuudessa anarkismi on erittäin konstruktiivinen teoria, mikä ei tavoittele ainoastaan hallitsemisen ja hallitsijoiden poistamista vaan tarjoaa vaihtoehdoksi suunnitelmia - anarkistisia teorioita ja vaihtoehtoisia yhteiskuntamalleja.

Ennen kaikkea anarkia on vallan ja auktoriteettien vastustamista ja vallan ilmetessä hierarkian muodossa - on anarkia myös sen vastustamista.

Anarkismiteorian muodostumisen alkuaikoina oli valtio hierarkian korkein ilmenemismuoto. Nykypäivän globalisoituvassa maailmassa ovat anarkistien päällimmäiseksi raivon kohteeksi muuttumassa suuret yhteisöt ja organisaatiot, ( esim. EU ) joilla on usein enemmän valtaa kuin monilla pienemmillä valtioilla sekä muistuttavat olemukseltaan ja rakenteeltaan paljon enemmän hierarkiaa kuin useimmat valtiot.
Jokatapauksessa anarkistit eivät hyväksy minkäänlaista hierarkiaa missään ilmenemismuodossa.

Näinollen on anarkismi poliittinen teoria, jonka tavoitteena on luoda ilman poliittisia, taloudellisia tai sosiaalisia hierarkioita yhteiskunta.
Tuon yhteiskunnan luomiseksi ja stabilisoitumiseksi on tärkeää luoda ja säilyttää anarkia - eli vallan ja hallitsemisen olemattomuus.
Anarkistien mielestä on tämä ainut keino varmistaa yksilön vapaus ja sosiaalinen tasa-arvoisuus. Toisin kuin liberaalit, anarkistit eivät pidä vapautta ja tasa-arvoa toisiaan poissulkevina ominaisuuksina, vaan heidän mielestään nämä kaksi arvoa tukevat toisiaan. Ilman vapautta ei olisi tasa-arvoa, eikä ilman tasa-arvoa olisi vapautta.

Vaikka on paljon erilaisia anarkismin suuntauksia, on niiden kaikkien tavoite poistaa valtiot kaikissa muodoissaan ja hävittää kapitalismi.

Yksilökeskeinen anarkisti Benjamin Tuckerin mukaan anarkismi vaatii "valtion ja koronkiskonnan hävittämistä".
Yleisemmän määritelmän mukaan on "anarkisteja yhdistäväksi tekijäksi hierarkioiden ja yksilön määräilemisen tuomitseminen sekä valmius taistella yksilön vapauksien puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti